Armani

Giorgio Armani är en av världens numera viktigaste personer inom modebranschen. Klädmärket Armani är ett av världens mest välkända varumärken och Giorgie Armani personifierar allt som har med klädmärket att göra. Hans varumärke har på senare år även kommit att innefatta restauranger och hotell. Allt han tar i verkar helt enkelt bli till guld. Men resan till toppen har varit lång och hans uppväxt präglades snarare av fattigdom än röda mattor utanför olika modevisningar. Armani växte upp i Italien efter andra världskriget och fick med egna ögonen uppleva alla de konsekvenser som kriget innebar. Flera av hans kompisar blev dödade under bombningarna. Hans intresse för det glamourösa tog sin fart av de besök som han gjorde till stadens biograf. Han fascinerades av glamouren och Hollywood. Han utvecklade ett stort intresse av den mänskliga formen och började studera medicin vid universitetet i Piacenza. Intresset för mode tog sin fart när han fick jobb på ett varuhus. Till en början hjälpte han fotografer och skapa utformningen vid fönstrena. Med uppmuntran från sin vän Sergio började Armani senare att frilansa som designer. 1975 blev de båda kompisarna affärspartner och startade Giorgio Armani SpA. Första kollektionen blev en kollektion för män och året efter så släpptes även en kollektion för kvinnor. Det blev ett varmt mottagande för den nya revolutionerande kollektionen. Hans stil var mer naturlig passform.

Under 80-talet så blev kläderna allt mer populära och efter att filmen American Gigolo haft premiär så blev efterfrågan stor. Richard Gere spelade huvudrollen i filmen och bar kläder från Armani. Fyra år senare fick Armani i uppdrag att klä upp skådespelarna i Miami Vice. Varumärket Armani hade börjat växa sig allt starkare och flera stjärnor hade börjat använda hans kläder vid officiella tillställningar. I slutet av 1990-talet hade imperiet vuxit ytterligare och det fanns nu över 200 butiker. Den årliga omsättningen var över 2 miljarder dollar. 2010 öppnade han sitt första hotell i Dubai. Trots sina framgångar har Armani alltid varit ganska blygsam om sina framgångar. I en intervju sa han ”Jag gillar tanken på att ha byggt detta vackra imperium, men jag gillar ändå att tänka mig på som den stabile pojken”. Med över 30 år i modebranschen har Armani överlevt längre än de flesta designers. Man jämför ofta honom med andra stora designers som Choco Chanel och Yves Saint Laurent.

Idag finns Armani butiker i de flesta kända varuhus samt att det finns över 500 Armani butiker över hela världen. Armani kollektionen innefattar alltifrån bikini till kavajer, klockor och bomberjackor.