Säkra och bekväma resväskor

Många resväskor har hjul

Resväska med hjul

När man ska välja rätt resväska så handlar det om att välja en modell som passar för ens resplaner. Det gäller att tänka på mer än storleken på bagaget om man vill få en så bekväm och säker resa som möjligt. En bra startpunkt då man ser på resväskor är att ställa några enkla frågor för att kunna avgöra vad det är för individuella behov man behöver täcka med sitt nya inköp. Vart går resan? Hur lång tid kommer man att vara borta? Reser man med tåg, buss, båt eller flyg? Vilka regler gäller för packning på de valda transportsätten? Man bör kontrollera vilken storleksbegränsning som gäller för alla flighter, om man har flera, och att inte packa för tungt. När man har en ungefärlig idé om vilken typ av bagage man behöver så finns några saker som är bra att hålla i minnet.

Manövrera packningen i en resväska

Man ska tänka på att aldrig resa med bagage som man inte kan hantera på egen hand. Man behöver naturligtvis inte kunna bära sin fullpackade väska över huvudet fyra kilometer i sträck, men om man inte klarar av att lyfta den upp och ner från ett tåg eller stuva ombord den på en buss eller i en taxi så har man garanterat sig själv problematiska ögonblick under resans gång.

Hårt skal eller en mjuk modell?

Ett ytterskal i ett hårt material som inte expanderar skyddar innehållet bättre än ett mjukt skal i läder eller tyg. Nackdelen är dock att man inte får en uttöjande effekt, det som får plats får plats, och det går inte att efterhand klämma ner de där böckerna eller tre par nya skor som har införskaffats under resans gång.

Hur många hjul?

Man kan välja en resväska med två eller fyra hjul. Fyra hjul minimerar ansträngningen när man rullar sitt bagage men det kan bli svårmanövrerat på kullerstensgator, på underlag av sand och grus eller i väldigt trånga gränder. Väskor som rullar på två hjul är lite tyngre att röra framåt men blir i gengäld flexiblare i de flesta situationer. Man kan även hitta resväskor i weekend bag modeller eller sportväskor av typen som hockeyspelare brukar ha som kommer med inbyggt handtag och hjul. Med en sådan väskmodell kan man välja om man vill kunna både rulla eller bära sitt bagage.

Rätt sorts handtag på rätt ställen

Teleskopshandtaget som man drar ut när väskan ska rullas ska vara tillräckligt långt för att resenären ska kunna dra bagaget utan att behöva luta sig framåt. Om man reser med flyg ska man komma ihåg att väskorna ofta behandlas väldigt omilt när de ska packas ombord planet eller lastas av. Många gånger kommer personalen att svinga resväskan i handtagen så man ska vara noga med att välja handtag i bra kvalité som sitter säkert förankrade. Ett extra handtag på väskans kortsida underlättar när man behöver lyfta den i rullning och kan också användas för att haka fast en mindre väska runt öglan. Riktigt rutinerade resenärer vill gärna ha breda, mjuka handtag. Det är definitivt inte skönt att behöva släpa runt på tungt bagage som skär in i handflatorna.

Välj högkvalitativa hjul

Var noga med de små detaljerna. Välj en modell med hjul av bra kvalité.  Släta hjul av hårdplast kan lätt knäckas och om man plötsligt finner sig på resande fot med tung last, och då hjul har gått av eller inte fungerar länge kommer det att bli mycket frustrerande att flytta sitt bagage över huvud taget.

Dragkedjor, den svaga länken

Dragkedjor kan brista och gå sönder och man riskerar då att bli av med tillhörigheter på vägen eller inte kunna stänga sin väska när det är dags att förflytta sig. Man kan undvika dragkedjorna helt och hållet och välja en modell som öppnas och stängs med spännen. Om man föredrar blixtlås ska det vara förstärkt i sömmarna och gjort av ett tåligt, slitstarkt material.

Låsmekanismen

Detta är ytterligare en punkt som kan bli problematisk. Om det handlar om ett inbyggt kombinationslås så bör man välja ett som är så stöttåligt som möjligt. För att skydda sina tillhörigheter från stöld är det naturligtvis bra att välja låsbara resväskor, men ett stort och iögonfallande lås signalerar ett värdefullt innehåll och kan ge motsatt effekt.